BAN-INOX
Zemunska 94b
22304 Novi Banovci, Srbija
+381 63 396 743
+381 63 341 436
www.ban-inox.rs
office@ban-inox.rs

Pronađite nas na mapi

    Novi Banovci su naselje u Srbiji u opštini Stara Pazova u Sremskom okrugu na desnoj obali Dunava, udaljeno 12 kilometara uzvodno od Zemuna. Mesto je udaljeno od Batajnice 3 kilometra. Prema popisu iz 2011. bilo je 9443 stanovnika.

    Naselje je spojeno sa Starim Banovcima sa kojima čini jednu celinu, poznatu i kao Banovci, koji imaju oko 16.000 stanovnika. Pored mesta prolazi auto-put E-75 koji predstavlja glavnu vezu Novih Banovaca i Beograda, kao i vezu Novih Banovaca i Novog Sada koji je udaljen 60 km.

    Kroz naselje prolazi i regionalni put koji povezuje Banovce sa Batajnicom, Zemunom, Beogradom, Ugrinovcima, Dobanovcima, Surčinom kao i regionalni put koji povezuje Banovce sa podunavskim selima Belegišom, Surdukom, Novim i Starim Slankamenom, Krčedinom, Beškom, a potom sa Sremskim Karlovcima i Novim Sadom. Takođe postoje i regionalni putevi Banovci – Nova Pazova – Šimanovci i Banovci – Stara Pazova – Inđija – Golubinci – Putinci – Ruma – Sremska Mitrovica.

    Područje na kojem se nalaze Novi Banovci naseljavano je još od davnina. U centru naselja postoji rimsko arheološko nalazište Burgena – lat. Burgenae. Novi Banovci predstavljali su raskrsnicu Istoka i Zapada a i dan danas u centru mesta postoji kuća pod nazivom „Janeskina kafana“ koja je u tursko vreme služila kao konačište za sve vojnike i trgovce koji su putovali za Istanbul i Beč.

    Mesto je počelo naglo da se razvija početkom 1980. godine kada između Novih i Starih Banovaca niče stambeno naselje Banovci-Dunav popularno nazvano „Kablar“.