Inox konstrukcije – zidni rukohvat za stepenice

Inox, prohrom, rostfraj ili nerđajući čelik (nem. Rostfreier Stahl – nerđajući čelik; eng. INOX – inoxidizing, što znači sprečavanje oksidacije, rđe ili truljenja), je čelik legiran u prvom redu hromom i niklom.

1913. godine engleski metalurg Harry Brearly je radeći na projektu poboljšavanja učinka cevi pušaka, slučajno otkrio da dodavanjem hroma niskougljičnom  čeliku dolazi do otpornosti na oštećenja odnosno na koroziju.

INOX je moderan i atraktivan, higijenski i lako se čisti, otporan na koroziju, izdržljiv, dobar za održavanje, pogodan za proizvodnju i na kraju pozitivno orijentisan prema očuvanju prirode jer se u potpunosti reciklira.

Danas nerđajući čelik ima široku primenu zbog svojih antikorozivnih i nemagnetnih svojstava pa se koristi u građevinarstvu, prehrambenoj i hemijskoj industriji, industriji nameštaja, medicini, čak i proizvodnji nakita.

Svi proizvodi izrađuju se od INOX-a kvaliteta Č4580 (AISI 304) ili po zahtevu kupca Č4573 (AISI 316).

Većina proizvoda ima standardizovane dimenzije i izgled, ali se po zahtevu kupca mogu izrađivati u dimenzijama i izgledu koji odgovaraju kupcu, a mogu se pored navedenih proizvoda izraditi i mnogi drugi proizvodi po crtežu ili uzorku kupca.

Opis